terug
11/12/2017

‘Regelgekte zet werk GGNet onder druk’

Het werk van de geestelijke gezondheidszorg (ggz) in de Achterhoek staat onder druk. Dat is volgens zorginstelling GGNet met name te danken aan de ‘groeiende regelgekte’ vanuit het ministerie en zorgverzekeraars.

GGNet kampt in de Achterhoek met wachttijden voor het verlenen van psychische zorg. De wachttijden variëren van enkele weken tot soms verschillende maanden. ,,Ons werk komt door de doorgeschoten controlezucht vanuit het ministerie en zorgverzekeringen steeds meer onder druk te staan”, vertelt psychiatrisch verpleegkundige Doriene Reinders. Ze werkt op de GGNet-afdeling in het SKB in Winterswijk.

Rompslomp

Volgens Reinders en manager zorglogistiek Reint Scholten van GGNet in Winterswijk zijn die wachtlijsten deels te danken aan die ‘regelgekte’. ,,We hebben het aantal regeltjes en controlemomenten in enkele jaren fors zien toenemen.  Mijn werk bestaat inmiddels uit 25 procent administratieve rompslomp. Mijn collega’s zitten al op 35 procent. Die tijd stopten we eerder in het helpen van mensen. Dat is alarmerend.”

Kwaliteit

Controle is prima, vindt manager zorglogistiek Reint Scholten van GGNet in Winterswijk. ,,Maar dan wel op kwaliteit en niet op kwantiteit. Het gaat steeds meer om de vinkjes op formulieren. Je moet alles wat je doet minutieus vastleggen in ingewikkelde computersystemen. Die worden vervolgens gecontroleerd door mensen zonder ervaring in de zorg.”

Maar zo verkeerd is de controle op de GGZ toch niet? Reinders schudt haar hoofd. ,,Maar controleer dan op kwaliteit, door mensen met verstand van kwaliteit. Nu regeert de angst bij de hulpverleners. Want als ze de lijstjes niet goed invullen, krijgt de zorginstelling straf met een financiële korting. Echt, daar wordt niemand beter van.”

Liever heeft Reinders dat er een beetje vertrouwen is in de professionaliteit van de hulpverleners. ,,Die controleren elkaar en houden elkaar scherp.”

Landelijk

Het is een landelijk probleem, waar de GGZ-organisaties in Nederland vorige maand een handtekeningenactie voor zijn begonnen. Inmiddels hebben 160.000 mensen een handtekening tegen ‘regelgekte’ gezet op de website http://www.regelgekte.nl.

De zorgverzekeraars en de minister van Volksgezondheid hebben naar aanleiding van de actie van de ggz-instellingen aangegeven te willen werken aan een vermindering van ‘onnodige bureaucratie’.

vorige volgende